Gent wil jaarlijks voor 2 miljoen euro duurzame ict-oplossingen kopen

© web

De stad Gent zal jaarlijks tien pct van haar ICT-budget aan duurzame en innovatieve oplossingen besteden, goed voor een bedrag van bijna twee miljoen euro.

Eén en ander werd gezegd bij de ondertekening van de ‘Duurzame Aankoopstrategie Stad Gent 2020’ en een engagementsverklaring van Digipolis Gent voor het stimuleren van innovatie via overheidsaankopen.

“ICT is een ‘makkelijke’ sector om duurzame en innovatieve aankopen te stimuleren”, zegt schepen Christophe Peeters (Open Vld), onder meer bevoegd voor Financiën en Innovatie. “Aanbieders moeten met oplossingen komen voor onze problemen, wat een besparing kan opleveren, meer zorgt voor maatwerk en kleine spelers stimuleert.”

Schepen Martine De Regge (sp.a) zegt in de kracht van overheidsaankopen te geloven om duurzaamheid te stimuleren. De stad Gent engageert er zich toe om via haar strategisch aankoopbeleid de duurzaamheidsdoelstellingen na te streven en geeft daarmee een belangrijk signaal naar de markt.

“De markt wordt ook betrokken”, verduidelijkt Aline De Tremerie, directeur van de Dienst Aankoopbeheer van de stad Gent. “We kopen geen producten meer, maar oplossingen.” De ondertekening van de Duurzame Aankoopstrategie Stad Gent 2020 kaderde in de tweejaarlijkse internationale conferentie voor innovatief en duurzaam aankoopbeleid “EcoProcura”, met 350 deelnemers.

Vrijdagnamiddag vond in het ICC Gent ook “MeetYourBuyer” plaats, waarbij 600 overheidsaankopers uit de Europese, Vlaamse en federale overheden, vakfederaties, vakpers en innovatieve en duurzame leveranciers met elkaar in contact komen.

EcoProcura is een initiatief van ICLEI (Local Governments for Sustainability), een internationaal netwerk van steden en lokale overheden die streven naar duurzame ontwikkeling.

Partner Content