Gents advocatenkantoor wint Britse innovatieprijs

© Getty Images/iStockphoto

Het Gentse advocatenkantoor De Groote – De Man heeft met haar dienst ‘Unpaid’ een prestigieuze innovatieprijs gewonnen. De dienst, die bedrijven helpt om achterstallige facturen te innen, is door zakenkrant Financial Times uitgeroepen als winnaar in de categorie ‘innovatie in bedrijfsjuridische diensten’.

Advocatenkantoor De Groote-De Man biedt Unpaid aan sinds eind vorig jaar. Al zo’n 300 bedrijven maken gebruik van de dienst. Die werd opgestart na een wetswijziging die Belgische bedrijven sinds vorig jaar de mogelijkheid geeft om zonder de tussenkomst van een rechter de betaling van achterstallige facturen af te dwingen.

“Met ‘Unpaid’ hebben we ingespeeld op die nieuwe wetgeving. Bedrijven kunnen via ons platform onbetaalde facturen in te voeren. Een advocaat doet enkele ‘checks’, een proces dat we hebben geautomatiseerd”, legt De Man uit. “Het voordeel voor een ondernemer is dat die binnen een termijn van 30 dagen zijn geld ziet, of dat hij over een vonnis beschikt zonder dat iemand naar de rechtbank moet stappen.”

De dienst is goedkoper dan te werken via een incassobureau en advocatenkosten worden vermeden. Alles gebeurt online, en dat is een troef die de Financial Times is opgevallen. De zakenkrant riep de dienst uit als winnaar in de categorie ‘Innovation in the business of law: new products and services’ van het Innovative Lawyers Report. Unpaid haalde het van 1.006 kandidaten uit heel Europa.

Partner Content