Gentse lerarenopleiding gaat opensource

De Lerarenopleiding Ledeganck van de Hogeschool Gent heeft in het algemene vak ‘ICT’ de Microsoft-software aan de kant geschoven ten voordele van opensource-toepassingen. De veelbesproken ‘democratisering van het onderwijs’ speelde een belangrijke rol in die keuze.

De Lerarenopleiding Ledeganck van de Hogeschool Gent heeft in het algemene vak ‘ICT’ de Microsoft-software aan de kant geschoven ten voordele van opensource-toepassingen. De veelbesproken ‘democratisering van het onderwijs’ speelde een belangrijke rol in die keuze.

Bij de Lerarenopleiding Ledeganck van de Hogeschool Gent zijn Ilse Baetslé en Cindy De Smet, beide lectoren ICT, de drijvende krachten achter het opensource-initiatief. Ze zetten hun plannen uiteen op de Gentse stadsweblog, [Gentblogt.be]. “Tot voor kort was de keuze voor Microsoft haast evident: onze studenten kregen ook les in het secundair onderwijs in de producten van Microsoft en hadden dus een zekere voorkennis. Bovendien was het tot voor een paar jaar eigenlijk zowat de enige belangrijke speler. Microsoft is een commercieel bedrijf dat geld wil verdienen met zijn producten. Daar is op zich niets mis mee, maar gezien de constante roep naar democratisering van het onderwijs en de vraag naar kostenloos onderwijs, werd een dergelijk product steeds minder verenigbaar met de dingen die onderwijs dient na te streven.”

Er gingen vele uren discussie aan vooraf, maar de release van Office 2007 bracht de plannen van de Gentse lectoren in een stroomversnelling. “Office 2007 verschilt grondig van de vorige versies en stelde ons dus voor een paar problemen: het documentformaat is anders, de structuur van het pakket is volledig verschillend, enzovoort. Het is moeilijk lesgeven als de ene student al met die nieuwe versie werkt, terwijl de andere nog op de oude versie werkt. En vragen van de studenten dat ze dan maar allemaal Office 2007 aankochten, was geen optie.”

Microsoft wordt toch niet helemaal overboord gegooid. Studenten die zelf informaticalessen zullen moeten geven, krijgen wel nog al de Microsoft-details. Enkel in het algemene vak ‘ICT’, dat alle studenten leraar kleuteronderwijs, leraar lager onderwijs en leraar secundair onderwijs krijgen, krijgt opensource de hoofdrol. “We trekken de lijn van open software helemaal door: in plaats van MS Office gebruiken we Openoffice.org, in plaats van Internet Explorer, Mozilla Firefox; in plaats van Outlook, Thunderbird”, aldus Baetslé en De Smet. “Natuurlijk doen er zich enkele compatibiliteitsproblemen voor, maar ook dat is niets nieuws. Telkens Microsoft zijn Officepakket vernieuwd heeft dat ook gevolgen op vlak van compatibiliteit binnen het pakket zelf. Die kleine probleempjes zelf leren oplossen is een goede oefening.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content