Gerecht brengt grootschalige kraak onlinebankrekeningen in kaart

Het Belgisch gerecht heeft in kaart gebracht hoe criminele organisaties uit Rusland en Oekraïne onlinebankrekeningen van West-Europeanen plunderen.

Het Belgisch gerecht heeft in kaart gebracht hoe criminele organisaties uit Rusland en Oekraïne onlinebankrekeningen van West-Europeanen plunderen.

De criminele organisaties hebben een vernuftig systeem ontwikkeld, zo schreef de krant De Tijd zaterdag. Alles begint met een slapend virus, dat ontwaakt wanneer een computer wordt gebruikt voor bankverrichtingen. Er verschijnt een foutmelding en wanneer de gebruiker zijn code opnieuw intikt, wordt automatisch een klein bedrag doorgestort naar een andere rekening.

Die behoort toe aan zogenaamde muilezels, die het geld via alternatieve geldcircuits als Moneytrans en Western Union snel doorsluizen naar Rusland en Oekraïne, waar het geld wordt witgewassen via debet-en kredietkaarten.

Het Belgische gerecht heeft de praktijken grondig bestudeerd en is verrast over de omvang van het fenomeen. “Bedreigend en onrustwekkend”, stelt federaal magistraat Frédéric Van Leeuw. “Als andere landen voort werken op ons onderzoek, zal een tsunami van strafzaken ontstaan. Dat hadden we nooit verwacht toen we twee jaar geleden met dit onderzoek begonnen”.

Er werden in alle uithoeken van de wereld slachtoffers aangetroffen. Vaak wordt er echter geen klacht ingediend. De banken zijn beducht voor imagoschade en verkiezen de kleine bedragen te vergoeden aan hun cliënten. Voor de bendes gaat het echter om een bijzonder lucratieve onderneming. Zo streken vier criminelen in amper twee weken 300.000 tot 500.000 euro per muilezel op.

Het federale parket zal alleszins de muilezels in België vervolgen. Het is aan de Russische collega’s om in eigen land op te treden. De top van de criminele netwerken heeft men echter niet kunnen identificeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content