Gerucht: Amazon werkt aan huisrobot

© Getty Images/iStockphoto

Onlinehandelsconcern Amazon werkt in het geheim aan robots die in huis kunnen worden ingezet. Dat meldt persagentschap Bloomberg. De robots zouden zich zelfstandig van kamer naar kamer kunnen verplaatsen.

Amazon zou voor het project, dat ‘Vesta’ werd gedoopt (naar de Romeinse godin van het hart, het huis en het gezin), gespecialiseerde ingenieurs hebben aangeworven, en op de jobsite van Amazon staan talrijke vacatures die met het project te maken kunnen hebben, zoals softwareontwikkelaars in de robotica.

Volgens de bronnen van Bloomberg heeft Amazon camera’s en software voor beeldherkenning ontwikkeld. Over welke techniek het concreet gaat, is nog niet bekend, en het is ook nog niet duidelijk welke taken de robots in huis zouden uitvoeren.

Mobiele Alexa

Een van de mogelijkheden zou zijn om van de robots een soort van mobiele Alexa, de digitale assistent van Amazon, te maken, die gebruikers zou bijstaan op plaatsen in huis waar ze geen Echo-toestel hebben.

Volgens ingewijden zou Amazon de robots tegen het einde van het jaar willen laten testen in de woningen van werknemers, en ze al in 2019 op de markt willen brengen. De timing kan wel nog aangepast worden, en het gebeurde in het verleden ook al wel dat hardwareprojecten uiteindelijk in de vuilnisbak belanden. Een woordvoerder van Amazon laat weten dat het bedrijf geen commentaar geeft op ‘geruchten en speculatie’, aldus Bloomberg.

Consumentenrobots op komst?

Het idee om robots huishoudelijke taken te laten overnemen, wordt al decennia onderzocht. Zo introduceerde Atari-oprichter Nolan Bushnell in 1983 de Topo Robot, die bestuurd kon worden via een Apple II-computer. De robot in de vorm van een sneeuwman kon echter niet veel meer dan rondbewegen, en verkocht niet goed. Pogingen uit China, Japan en de VS om nuttige robots voor particulieren te ontwikkelen, waren eveneens geen groot succes.

De Roomba van iRobot, die enkel kan stofzuigen, is het meest succesvolle voorbeeld binnen zijn soort: sinds 2002 werden al meer dan 20 miljoen stuks verkocht. En vooral in Japan wordt ook gewerkt aan robots die bejaarden bijstaan. Ook seksrobots zijn in opmars. Volgens marktonderzoeksbureau Research and Markets, zal de markt van de consumentenrobots tegen 2023 15 miljard dollar (12 miljard euro) waard zijn, tegenover 5,4 miljard.

Partner Content