‘Gevaarlijk lek bedreigt iOS- en Mac OS X-gebruikers’

© Reuters

Een gevaarlijk lek in iOS en Mac OS X blijkt wachtwoorden van apps en alle inhoud van de 1Password-wachtwoordmanager inzichtelijk te maken, schrijft The Register.

Het lek zit in het mechanisme dat juist moet voorkomen dat applicaties elkaars data kunnen benaderen, de zogeheten sandbox, meldt The Register op basis van gezamenlijk onderzoeken van de Universiteit van Indiana, het Georgia Institute of Technology en Peking University.

Door gebruik te maken van de softwarefout hebben de onderzoekers gedemonstreerd dat zij een app konden bouwen die alle wachtwoorden in Apples Keychain kon tonen. Daarnaast kon de app de wachtwoorden uit apps van derden halen.

“We zijn er in geslaagd de complete Keychain-service, waarin Apple de wachtwoorden en andere instellingen van Apple-apps opslaat, en de sandbox containers in OS X te kraken”, zegt Luyi Xing, die het onderzoek leidt. “Bovendien hebben we nieuwe zwakheden ontdekt binnen de inter-app communicatiemechanismen in OS X en iOS die gebruikt kunnen worden om vertrouwelijke data te stelen uit Evernote, Facebook en andere veelgebruikte apps”.

Apple is in oktober vorig jaar al op te hoogte gebracht van het lek. Het bedrijf heeft de ernst van de kwetsbaarheden volgens Xing bevestigd, maar het probleem zit nog gewoon in de huidige versies van iOS en OS X. Zij hebben nu hun bevindingen gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel.

I.s.m. Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content