Gevangenen ingezet bij it-opdrachten voor banken

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Indiase it-bedrijf Radiant Info Systems wil gevangenen inschakelen voor it-opdrachten.

Het Indiase it-bedrijf Radiant Info Systems wil gevangenen inschakelen voor it-opdrachten.

In de Indiase staat Andhra Pradesh zijn er plannen voor de opzet van een outsourcingeenheid in de gevangenis Charlapally Central Jail. Het zou gaan om een publiek-privaat partnerschap tussen de overheid en het it-bedrijf Radiant Info Systems, zo meldt de BBC.

Charlapally Central Jail is een modern complex waar 2100 gevangen huizen. In de komende vier maanden zullen er aanvankelijk 200 ‘opgeleide’ gevangenen ingeschakeld worden in outsourcingprojecten voor klanten van Radiant Info Systems. Het zou onder meer gaan over opdrachten voor banken. Er zou de klok rond gewerkt worden in drie shiften van ongeveer 70 mensen.

Doel is de gevangenen op weg te zetten om na hun tijd in de cel weer aan – en dus niet opnieuw in – de bak te kunnen. “Met hun werkervaring in bpo in de gevangenis zal eender welk bedrijf hen aannemen in de toekomst”, klinkt het hoopvol.

Ook krijgen de gevangenen natuurlijk een zakcentje voor hun werk. Het zou gaan over 100 tot 150 roepies (1,7 tot 2,6 euro) per dag. Dat is een veelvoud van het loon dat de gevangenen zouden krijgen voor pakweg het maken van meubeltjes of iets dergelijks. Voor Radiant zijn de lonen daarentegen nog een pak meer betaalbaar dan die voor een gewone, niet-criminele werknemer. De ultieme vraag is natuurlijk of de bewuste banken het nieuwe fenomeen van ‘jailshoring’ zelf zo’n goed idee vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content