Gijzelvirus Cryptolocker gekraakt: slachtoffers kunnen data kosteloos recuperen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Beveiligingsbedrijven FireEye en Fox-IT hebben een website geopend waarlangs slachtoffers van het Cryptolocker-virus een gratis decryptiesleutel kunnen aanvragen.

De gespecialiseerde beveiligingsbedrijven FireEye en Fox-IT hebben een website geopend voor de naar schatting 500.000 slachtoffers van het Cryptolocker-virus. Dat ‘gijzelvirus’ (‘ransomware’ in het jargon) versleutelt alle bestanden op Windows-computers en eist vervolgens een flinke som geld om de data op de harde schijf opnieuw toegankelijk te maken. Doe je dat niet binnen de 72 uur, dan verlies je alle gegevens. Cryptolocker dook vorig jaar voor het eerst op en enige tijd nadien waren er ook meldingen van slachtoffers in België.

Wie nu nog slachtoffer wordt van Cryptolocker, hoeft dus niet meteen te panikeren. Via de website die FireEye en Fox-IT op poten gezet hebben, kan je een gratis key aanvragen waarmee je je data weer kan ontsleutelen. De website kon gecreëerd worden nadat de onderzoekers een kopie van de Cryptolocker-database met slachtoffers te pakken kregen.

In mei werd een wereldwijd netwerk van gekaapte computers opgedoekt, waarlangs onder meer het Cryptolocker-virus verspreid werd. Het is op die manier dat de database kon gerecupereerd worden. De Rus Evgeniy Bogachev werd nadien door de FBI in verdenking gesteld als het meesterbrein achter Cryptolocker, maar ook achter Gameover Zeus. Die malware viseerde gebruikers van online bankdiensten en zou miljoenen slachtoffers gemaakt hebben. Uit Cryptolocker zou de bende 3 miljoen dollar gehaald hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content