Gimv verkoopt Leuvense geospecialist

De Leuvense spin-off is toonaangevend in het snel visualiseren van grote hoeveelheden geodata © Luciad

De Leuvense spin-off Luciad, die software maakt waarmee geodata snel kan samengevoegd en geanalyseerd worden, komt in Zweedse handen. Investeringsmaatschappij Gimv maakte vandaag bekend dat het haar participatie verkocht aan Hexagon, een Zweedse leverancier van informatietechnologie.

Luciad werd in 1999 opgericht als een spin-off van de KU Leuven en telt nu 75 werknemers. Het bedrijf levert software om data van satellieten, radar, het weer en sensoren samen te brengen en er visuele analyses van te maken, zoals real-time 3D-modellen.

Die zijn bijzonder hulpzaam voor wie veel geospatiale data moeten gebruiken bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals in de luchtvaart of voor militaire doeleinden. Tot de klanten van Luciad behoren dan ook veel luchtvaartspelers zoals Airbus, Boeing, Dassault en Lufthansa Systems, maar ook de NAVO.

De door de Vlaamse regering opgerichte investeringsmaatschappij Gimv stapte in 2013 in de start-up. Nu verkopen Gimv en haar medeaandeelhouders hun belang zodat Luciad een volle dochter wordt van Hexagon, een Zweeds beursgenoteerd bedrijf dat 3,2 miljard euro omzet draait met onder meer geospatiale technologie.

“We zijn blij dat we voor Luciad een thuis hebben gevonden die stimulerender en meer synergieversterkend zal werken”, zegt Tom Van de Voorde, hoofd van het Smart Industries-platform van Gimv en lid van de raad van bestuur van Luciad.

“Gimv bood ons het platform dat we nodig hadden om uit te groeien van een startende onderneming tot een scale-up. In de vier jaar dat we deel uitmaakten van de Gimv-portefeuille is de organisatie aanzienlijk gegroeid zonder daarbij de typische groeipijnen te ervaren,” zegt Marc Melviez, CEO van Luciad.

Over het overnamebedrag werd niet gecommuniceerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content