GM audio-ingenieur zet tien beste testsongs op iTunes

Matt Kirsch, audio-ingenieur bij General Motors, gebruikt altijd dezelfde tien songs om de stereo-installatie van nieuwe auto’s te ontwerpen en te testen.

Matt Kirsch, audio-ingenieur bij General Motors, gebruikt altijd dezelfde tien songs om de stereo-installatie van nieuwe auto’s te ontwerpen en te testen.

De man kan het weten, want hij luistert jaarlijks meer dan 500 uur naar automuziekinstallaties. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de muziekinstallatie van de nieuwe Chevrolet Cruze 2LT. Die kwam als beste uit een vergelijkende test met die van de Toyota Corolla LE en Honda Civic EX. De test werd uitgevoerd door de Mobile Electronics Competition Association (MECA). GM bedrijf heeft die tien test-songs nu als een mix in de iTunes-winkel te koop gezet. (Momenteel helaas niet beschikbaar in de Belgische iTunes, maar je kunt de tracks natuurlijk gewoon zelf “verzamelen”.)

We hebben het geprobeerd, en vinden dat deze songs ook handig zijn om koptelefoons, luidsprekers, mp3-spelers en stereo-installaties te testen. Dit zijn de tien tracks en waar je volgens Kirsch op moet letten:

1. “Don’t Know Why” door Norah Jones. Norah’s stem komt exact uit midden voor je en klinkt natuurlijk.

2. “Diamonds and Rust” door Joan Baez. Baez’ stem klinkt krachtig en de begeleidende instrumenten hebben een breed klankbereik.

3. “No One” door Alicia Keys. Alicia’s stem zowel als de achtergrondgeluiden klinken helder.

4. “Hotel California” door de Eagles. De gitaarsolo aan het begin is helder en heeft een groot dynamisch bereik; de drums klinken krachtig.

5. “Boom Boom Pow” door de Black Eyed Peas. De bas is krachtig en accuraat, zelfs bij hogere volumes.

6. “Rock that Body” door de Black Eyed Peas. Heldere, duidelijk verstaanbare zangtekst boven een krachtige basbeat.

7. “Hide and Seek” door Imogen Heap. Open, dynamische stemmen en een allesomvattende ambience.

8. “He Mele No Lilo” door Mark Keali’i Ho’omalu uit Lilo and Stitch. Luister naar de ambience en de plaatsing van het kinderkoor met in de achtergrond de krachtige bas

9. “Bird on a Wire” door Johnny Cash. Johnny’s stem en zijn gitaar klinken helder, het geluid is ongekleurd.

10. “Packt Like Sardines in a Crushd Tin Box” door Radiohead. Luister naar de slagen van de percussie en de hogere tonen van de steel drums.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content