Goed jaar voor e-Gov Awards

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De editie 2013 van de e-Gov Awards lauwert een verscheiden en interessante groep van projecten, met de ‘websites van de stad Brugge’ als winnaar van het ‘beste project’.

Het initiatief van Agoria groeit nog jaarlijks aan populariteit, met een grote verscheidenheid aan projecten afkomstig van zowel lokale, regionale als federale overheden, evenals instellingen op verschillende niveaus. Daarbij zijn ook steeds meer mobiele toepassingen, terwijl de aandacht projecten die besparingen en een efficiënter aanwenden van middelen eveneens hoog scoren.

Stad Brugge

Als ‘beste project’ kwamen dit jaar de ‘websites van de stad Brugge’ uit de bus, waar een grondig herontwerp en het gebruik van een vlot CMS zowel de eigen bewoners als de bezoekers, en het stadspersoneel makkelijker en interactiever aan de nodige informatie kunnen vinden. Bijzondere aandacht werd besteed aan de gebruiksvriendelijkheid, terwijl het rendement van het project hoog lag. Alleen al door de lagere kostprijs van het nieuw cms kan de investering van het project zich snel terugverdienen.

De award voor ‘gebruiksvriendelijkheid’ werd toegekend aan het UitPas-project (het proefproject Vlaamse Vrijetijdspas). Dit project liep anderhalf jaar lang in de regio Aalst, Erpe-Mere, Haaltert en Lede, met het oog op een groetre betrokkenheid van de bevolking, inclusief kansarmen, bij de culturele en vrijetijdsactiviteiten in de streek.

Het project ‘Beleids- en Beheercyclus – Digitale rapportering’ kaapte de award voor ‘rendabiliteit’ weg, en niet zonder reden. Met behulp van deze tools kunnen entiteiten op alle niveaus in Vlaanderen (gemeenten, ocmw’s,…) budgettaire en andere informatie vlot doorspelen aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De award voor ‘innovatie’ – een aspect dat door Agoria sterk wordt aanbevolen – gaat naar het Belgian Care Repository project. Uitgewerkt door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie structureert en stroomlijnt het de workflow van alle onderzoek aanvragen naar laboratoria in het kader van complexe onderzoeken.

Ook ‘samenwerking’ wordt met een award bekroond, met de Banque Carrefour d’Echange de Données als winnaar. Uitgewerkt door e-Wallonie-Bruxelles Simplifcation zorgt dit voor een brede uitwisseling van gegevens tussen een rist van administraties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content