Goede én goedkope tablets breken door in 2013

© Acer
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Goedkope Android-tablets waren er al. Nu worden ze ook nog bruikbaar. Het ziet ernaar uit dat wie een degelijke tabletcomputer wil die binnenkort zal kunnen kopen voor minder dan 150 euro.

Goedkope Android-tablets waren er al. Nu worden ze ook nog bruikbaar. Het ziet ernaar uit dat wie een degelijke tabletcomputer wil die binnenkort zal kunnen kopen voor minder dan 150 euro.

De blikvangers op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas die deze week doorgaat, zijn peperdure, reusachtige ultrahoge definitie-televisies en mammoetsmartphones met schermen tot 6 inch. Maar in de schaduw daarvan is er een andere evolutie aan de gang. Op de CES werden er ook een aantal zeer degelijke en betaalbare Android-tablets voorgesteld die de markt danig door elkaar kunnen schudden.

Meest opvallend, wat dat betreft: Acer stelde op de CES de Iconia B1-A71 voor, een 7 inch-toestel dat eerst in Azië en Latijns-Amerika gelanceerd wordt en in sommige markten 99 dollar (75 euro) zal kosten, hoewel het in Europa en de VS ook 149 dollar (115 euro) kan worden. Het Amerikaanse Vizio, dat bekendstaat voor zijn kwalitatief hoogstaande budgettelevisies, pakt uit met een soortgelijk toestel. De prijs is nog niet bekend, maar vermoed wordt dat het niet duur zal zijn.

Meer dan acceptabel
De golf van goedkope, maar acceptabele Android-tablets komt er in het zog van het succes van de Nexus 7, Google’s eigen aantrekkelijk geprijsde tablet. Van de Nexus 7, die vanaf 199 euro verkrijgbaar is en in België vooralsnog bijzonder moeilijk te vinden, gingen de laatste maanden miljoenen exemplaren over de toonbank.

Goedkope Android-tablets zijn er al een hele tijd, maar vaak waren ze zo goed als onbruikbare rotzooi. Bij de nieuwe lichting blijkt dat anders. Besprekers op de CES zijn het erover eens dat ze meer dan acceptabel zijn. De toestellen van Acer en Vizio zijn qua specificaties vergelijkbaar met de Nexus 7, maar zullen dus nog een beetje van de prijs afdoen.

Zelfs Coby, een maker van notoir gammele Android-tablets, pakte op de CES uit met een reeks van toestellen die zo goed zijn dat ze Google-certificatie meekregen, wat wil zeggen dat ze verkocht worden met de officiële Google-apps en toegang hebben tot Google Play, de app-winkel van de zoekgigant.

Anders gezegd: wie simpelweg een tablet wil om de krant op te lezen, te surfen en e-mailen of Angry Birds te spelen, zal daar binnenkort geen honderden euro’s meer voor moeten neerleggen.

Geen extra toeters en bellen

Ook opvallend: de nieuwe tabs worden gelanceerd met ongewijzigde versie van het Google-besturingssysteem Android. Hier geen zogenaamde ‘skins’ en modificaties zoals op toestellen van HTC en Samsung, maar zoals dat heet ‘vanilla Android’, zoals op de buiten verwachting succesvolle Nexus 7.

Matt McCrae, de chef-technologie van Vizio, zei aan de Amerikaanse website The Verge dat Android nu zo goed is geworden dat het geen extra toeters en bellen meer nodig heeft. Vizio’s marktonderzoek wijst ook aan dat consumenten het wel gehad hebben met skins en zuivere Android willen.

Het hele Android-ecosyteemkan kan dan ook wel varen bij de nieuwe budget-tablets. Eén van Androids problemen is dat consumenten tot nog toe terughoudend waren vanwege het gebrek aan speciale tablet-apps, terwijl app-ontwikkelaars weigerden om tabletversies te produceren vanwege het gebrek aan geïnteresseerde consumenten.

Hoe het uitdraait, blijft afwachten, maar nu de instapprijs voor een degelijk Android-tablet drastisch verlaagd lijkt te worden, kan aan die patstelling een einde komen.

Google, dat nog steeds meer geïnteresseerd is in inkomsten uit online-advertenties dan uit de verkoop van hardware, kan met de Nexus 7 dus wel eens een gouden zet gedaan hebben. Best mogelijk dat dat toestel de tabletmarkt voorgoed heeft opengebroken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content