Google archiveert nu ook magazines

Google wil niet alleen boeken digitaal archiveren, maar lonkt nu ook naar magazines.

Google wil niet alleen boeken digitaal archiveren, maar lonkt nu ook naar magazines.

Dave Foulser legt in het officiële Google-blog uit dat de zoekgigant voor dit project al een eerste reeks overeenkomsten gesloten heeft met uitgevers. Zo zijn al miljoenen artikels gearchiveerd van Amerikaanse magazines zoals Popular Mechanics, Ebony en New York Magazine.

Het hele magazine-archief wordt geïntegreerd in de bestaande ‘Google Book Search’. Naast de zoekresultaten wordt een ‘snippet’ toegevoegd dat aangeeft dat het een artikel uit een magazine betreft. Elke pagina uit een gearchiveerd magazine kun je ook in opgemaakte vorm bekijken. Helemaal in de web 2.0 stijl, zijn er ook mash-ups terug te vinden waarbij je bijvoorbeeld via een kaartje alle artikels kunt opvragen die in een tijdschrift verschenen zijn over een bepaalde stad.

Op termijn wil Google de zoekresultaten ook in de eigenlijke zoekrobot gaan weergeven. Het digitaliseren en ‘doorzoekbaar’ maken van boeken, is overigens een project dat Google al in 2006 gestart is. Met vallen en opstaan, want heel wat belanghebbende partijen zagen de plannen van Google aanvankelijk niet zitten, met een rist rechtszaken als gevolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content