Google beschermt belaagde ‘free speech’ sites

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Google gaat sites die worden belaagd om de verdediging van mensenrechten- en andere redenen beschermen tegen DDos aanvallen.

De filantropisch thinktank van Google – Google Ideas – kondigde op zijn ‘Conflict in a connected world’ een aantal initiatieven aan, waardoor personen en sites die opkomen voor burger- en mensenrechten extra worden beschermd. Op de blog van Google wordt beschreven hoe Google het Project Shields opzet, op basis van zijn Page Speed Service (PSS). Deze laatste is oorspronkelijk voorzien om de toegang tot webpagina’s te versnellen, maar kan ook worden aangewend om sites te behoeden tegen ‘(distributed) denial of service’ (DDos) aanvallen (die een site ontoegankelijk maken door hem te overspoelen met loze aanvragen tot connectie). Google beschermt deze sites – momenteel een groep van sites die hiervoor werden uitgenodigd, onder meer in Iran, Syrië, Birma (Myanmar) en Kenia – door het verkeer langs de PSS dienst te laten lopen, waardoor de Google voorzieningen die DDos aanvallen opvangen, ook die sites ten goede komen.

Daarnaast komt Google ook met een uitbreiding voor de Chrome en Firefox browsers, uProxy -ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Washington en Brave New Software. Met behulp hiervan kunnen personen elkaar helpen om doorheen filters en andere monitoring faciliteiten toch een beveiligd pad naar het internet te bouwen.

Voorts zal Google in het kader van een samenwerking met Arbor networks ook een ‘Digital Attack Map’ bouwen, waarop de DDos aanvallen tegen ‘free speech’ sites in de hele wereld worden gevisualiseerd.

Partner Content