Google biedt excuses aan voor omgang met seksueel wangedrag

Een eerder protest van Google-werknemers tegen de omgang met seksueel wangedrag, in Californië. © REUTERS

Google heeft zich verontschuldigd voor de omgang met seksueel wangedrag. De internetgigant belooft voortaan transparantie en steun aan de slachtoffers.

‘We moeten toegeven dat we in het verleden niet alles gedaan hebben dat nodig was en het spijt ons zeer’, schrijft topman Sundar Pichai in een mail aan de medewerkers.

Honderden werknemers van Google onderbraken donderdag op de Europese zetel van het bedrijf in Dublin het werk om te protesteren tegen de manier waarop het bedrijf met grensoverschrijdend seksueel gedrag omgaat. De symbolische werkonderbreking kaderde in een wereldwijde actie van Singapore tot Londen.

Ongeveer 500 werknemers van Google in de Ierse hoofdstad onderbraken het werk gedurende een half uur. De organisatrice zei door de megafoon dat de bijeenkomst ‘in solidariteit was met alle slachtoffers van ongewenste seksuele intimiteiten of van een slechte behandeling op onze werkplek’.

In Londen stond een dertigtal personeelsleden voor het kantoor van Google en betoogden de meeste loontrekkenden in het gebouw. ‘We protesteren om onze collega’s te steunen die het slachtoffer werden van grensoverschrijdend gedrag en om te eisen dat de daders niet beschermd of vergoed worden’, zei Sam Dutton, een softwareontwikkelaar.

The New York Times berichtte vorige week dat Google de jongste jaren gevallen van seksuele intimidatie had toegedekt waarbij hoge kaderleden waren betrokken, die soms met stevige vergoedingen bedankt werden. Zo werd Andy Rubin, die Android creëerde, volgens de krant in 2014 ontslagen wegens seksueel wangedrag en is Google hem nog steeds een vergoeding van 90 miljoen dollar aan het betalen.

Partner Content