Google biedt extreme accountbescherming aan

© Mashable

Onder de naam ‘Geavanceerde beveiliging’ wil Google zijn gebruikers extra beveiliging aanbieden. Dat vraagt een paar extra maatregelen, maar moet voorkomen dat accounts worden gehackt.

Het gaat niet gewoon om een extra beschermingslaag, maar om een aangepast inlogproces specifiek bedoeld voor personen die mogelijk het doelwit kunnen zijn van cyberspionage of hacking door overheden. Denk daarbij aan politici, activisten, dissidenten, klokkenluiders of journalisten.

De Advanced protection of Geavanceerde beveiliging slaat op alle Google-diensten, van je Gmail-account tot YouTube of Google Drive. Het proces vereist dat je op een pc een speciale usb-stick nodig hebt vooraleer je kan inloggen. Voor mobiele toestellen werkt het bedrijf met een Bluetooth-dongle.

Specifiek gaat het hier om een Feitian MultiPass FIDO-beveiligingssleutel (Bluetooth) of een Yubico FIDO U2F Security Key (usb) die je via Amazon kan bestellen voor respectievelijk 25 en 18 dollar.

In je account zelf worden alle externe diensten en apps geweerd. Dat wil zeggen dat andere sites, bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter, niet zomaar je adresboek kunnen scannen. Je mail in externe clients zoals Outlook of Thunderbird laden is dan niet mogelijk. Ook zullen de malwarescanners van Google veel strenger zijn, zo komen mails met bijlagen met zestig seconden vertraging binnen.

Het proces is voor alle duidelijkheid niet bedoeld voor doorsnee consumenten want het neemt een pak gebruiksgemak weg. Maar wie zich ernstig zorgen maakt over zijn of haar cyberveiligheid kan zich op deze manier wel extra beschermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content