Google bouwt eigen luchthaven

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Google gaat in San Jose (Californië) een eigen luchthaven neerpoten. Ze zoekgigant wil er zijn vloot van privéjets onderbrengen en heeft daar meer dan 80 miljoen dollar voor veil.

De Google-terminal zou er komen op de luchthaven van San Jose in Californië, op een boogscheut van het hoofdkwartier het bedrijf in het nabijgelegen Mountain View.

Luchtvloot

Het complex zou niet alleen Googles eigen, exclusieve passagiersterminal omvatten, maar ook 3000 vierkante meter kantoor -en winkelruimte, een 6000 vierkante meter grote hangar, 7,5 hectaren parkeerruimte voor privévliegtuigen en 3000 parkeerplaatsen voor auto’s.

Dat is nodig, want de private luchtvloot waarmee Google-managers de wereld rondvliegen, telt onder andere een Boeing 767 (een toestel voor meer dan 300 mensen, waarmee luchtvaartmaatschappijen doorgaans over de Atlantische Oceaan vliegen), een Boeing 737 en een reeks kleinere zakenjets.

Google heeft kantoren en research- en datacentra op 23 verschillende plekken in de VS, 23 in Europa, 14 in Azië, 5 in het Midden-Oosten en 3 in Latijns-Amerika.

Vrij spel

Verwacht dat de stad San Jose de plannen met graagte zal goedkeuren. De Google-luchthaven brengt immers aardig wat werkgelegenheid met zich mee. Google zou vrij spel krijgen aan de hele, tot nog toen onontwikkelde westkant van de luchthaven van San Jose.

De aanbouw zou 82 miljoen dollar (61 miljoen euro) kosten. Vervolgens zou Google de stad 2,4 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) per jaar betalen voor de huur voor de grond. Alleen al de kerosinetaksen zou Santa Fe 300.000 euro (225.000 euro) per jaar opbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content