Google bouwt olieveld om tot zonnecentrale

© belga

Zoekgigant Google investeert in een nieuw project in Californië, dat een voormalig olie- en gasveld omtovert tot een zonnecentrale met een capaciteit van meer dan 82 megawatt.

Google heeft aangekondigd dat het 145 miljoen dollar (112 miljoen euro) gaat investeren in het project, dat gebouwd wordt door SunEdison. Daarmee is de investeringsarm van de zoekgigant inmiddels goed voor een totale wereldwijde investering van anderhalf miljard dollar in schone energie. Op drie continenten is Google nu betrokken bij projecten met een totale capaciteit van 2,5 gigawatt.

Poëzie

Het project heeft een belangrijke symbolische waarde, precies omdat de zonnepanelen op een terrein komen waar tot nog toe fossiele brandstoffen werden opgepompt.

‘Het heeft iets poëtisch om een hernieuwbare energiebron te ontwikkelen op land dat ooit vol met oliebronnen stond’, zegt Nick Coons, hoofd Hernieuwbare Energie bij Google. ‘De laatste jaren ging het aantal bronnen op deze site van dertig naar vijf, naarmate de winstgevende fossiele brandstoffen uitgeput raakten.’

De site lag er al een tijdje verlaten bij, maar wordt ze weer helemaal actief, zegt Coons. ‘Dankzij onze investering van 145 miljoen dollar kan SunEdison de site bekleden met hoogtechnologische, slanke panelen die energie uit de zon halen. Dat levert niet alleen 82 megawatt aan energie op, maar ook 650 banen voor Kern County.’ (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content