Google brengt adverteerder robot-views in rekening

Youtube © Reuters

Ook als duidelijk is dat bepaalde pageviews op Youtube worden veroorzaakt door ‘robots’ brengt Google ze bij adverteerders in rekening alsof de filmpjes werden bekeken door menselijke sitebezoekers.

Youtube beschikt over de technische mogelijkheden om robot-views te onderscheiden van menselijk views, maar lijkt daar geen gebruik van te maken. Dat stelt althans een internatioaal onderzoeksteam.

De onderzoekers lieten Google en dochterbedrijf Youtube in de val lopen met robotviews op video’s de van het zelf waren. Google verklaarde tegenover de BBC contact te zullen zoeken met de onderzoekers teneinde hun bevindingen te bespreken: “We nemen ongeldig verkeer heel serieus en hebben aanzienlijk geïnvesteerd in technologie en mankracht om het buiten de deur te houden. Het overgrote merendeel van het ongeldige verkeer wordt al ver voordat we de adverteerders aanslaan tegengehouden.”

Analytische doeleinden

De robots die het ongeldige verkeer veroorzaken hoeven overigens niet per se te zijn ingezet door malafide partijen die pageviews willen scoren op hun eigen pagina’s. Doorgaans wordt de overgrote meerderheid van de robotviews veroorzaakt door systemen die met analytische doeleinden pagina’s web-opvragen.

Bron: Automatiseringgids

Partner Content