Google debatteert met Hollande over Franse nieuwssites

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Er hangt spanning in de lucht tussen Google en de Franse nieuwsmedia. Uitgevers dwingen Google om inkomsten uit Franse sites te delen, en bijgevolg dreigt de zoekgigant alle Franse media te weren uit haar zoekresultaten. Google zou maandag samenzitten met de Franse president en cultuurminister.

Er hangt spanning in de lucht tussen Google en de Franse nieuwsmedia. Uitgevers dwingen Google om inkomsten uit Franse nieuwssites te delen, en bijgevolg dreigt de zoekgigant ermee alle Franse media te weren uit haar zoekresultaten. Google zou maandag samenzitten met de Franse president en cultuurminister.

Enkele vooraanstaande Franse nieuwsuitgevers willen een wetsvoorstel dat Google verplicht om de advertentie-inkomsten die het genereert uit hun webartikels te delen. De zoekgigant vindt dit “een bedreiging voor het bestaan van Google”, en zou alle Franse media uit haar zoekresultaten bannen indien dit voorstel goedgekeurd wordt.

Frans cultuurminister Aurélie Filippetti reageert door te zeggen dat “je niet met een democratisch verkozen overheid omgaat door ze te bedreigen.”

Volgens persbureau AFP zit Google-topman Eric Schmidt maandag samen met de cultuurminister en met president François Hollande om het euvel op te lossen.

Copiepresse Het is niet de eerste keer dat Google in de clinch ligt met mediabedrijven. De Braziliaanse dagbladenvereniging heeft Google bijvoorbeeld verplicht niet meer te linken naar hun online artikels, en in ons land verwijderde Google vorig jaar even een aantal kranten van de vereniging van Frans- en Duitstalige krantenuitgevers Copiepresse uit haar index.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content