Google Earth betrapt illegale vissers

Een VN-wetenschapper ontdekte via Google Earth dat de hoeveelheid vis die illegaal gevangen wordt in de Persische Golf met enorme fuiken mogelijk zes maal groter is dan wat de officiële cijfers doen vermoeden.

In de regio is weervisserij populair: een lange arm van bamboe en net leidt de vis naar een spiraalvormige fuik. Omdat er weinig betrouwbare gegevens zijn over het aantal constructies, besloot VN-wetenschapster Dalal Al-Abdulrazzak de kaarten van Google Earth af te speuren. Ze ontdekte tot zes maal meer constructies dan de officiële data aangeven en publiceerde haar bevindingen in ICES Journal of Marine Science.

Jonge vissen Volgens Al-Abdulrazzak zijn betere gegevens over kleinschalige illegale visserij belangrijk, omdat de overheden het probleem vaak onderschatten. “Niemand denkt dat ze een grote impact hebben, maar dat is wel zo”, zegt ze in een interview met de Canadese zender CBC.

De fuiken in de Golf zijn weliswaar kleinschalig, maar omdat het er zoveel zijn, hebben ze een belangrijke impact op het ecosysteem. Omdat ze in ondiep water gebouwd zijn, vangen ze vooral jonge vissen nog voor die een kans krijgen zich voort te planten.

Goedkoop Al-Abdulrazzak koos Google Earth omdat de beelden gratis zijn, vrij toegankelijk en makkelijk in gebruik. Vier maanden lang kamde ze de satellietbeelden uit en telde ze de installaties langs de kust om tot een taal van 1900 weervisserijen te komen.

Ze hoopt dat de techniek ook voor andere regio’s gebruikt kan worden, met name door arme landen die niet over de middelen beschikken om hun kustlijn te controleren. Weervisserij komt immers zo goed als overal ter wereld voor. “Al wat ik nodig had, was toegang tot het internet en wat geduld”, zegt ze. “Ik hoop dat deze techniek door meer mensen gebruikt kan worden.”

Ze schat dat de installaties langs de kusten van onder meer Koeweit, Saoedi-Arabië, Qater en Iran jaarlijks 31.000 ton vis vangen. Dat is zes maal meer dan de schatting van de VN-voedselorganisatie FAO. Officieel rapporteren Saoedi-Arabië, Qater en Iran geen enkele vangst met weervisserij. (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content