Google en CIA investeren in zelfde bedrijf

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Recorded Future bouwt tools voor een real time analyse van het webgebruik met het oog op nakende gebeurtenissen, met geld van Google én het investeringsbedrijf van de CIA.

Recorded Future bouwt tools voor een real time analyse van het webgebruik met het oog op nakende gebeurtenissen, met geld van Google én het investeringsbedrijf van de CIA.

Het lijkt wat sciencefiction, maar het opstartbedrijfje Recorded Future uit Cambridge, Ma. lijkt het mogelijk te maken te ‘voorspellen’ of een gebeurtenis zich zal voordoen en wellicht zelfs wanneer. Hiervoor analyseert het in reële tijd hoe in het web informatie gerelateerd aan die mogelijke gebeurtenis opduikt. Wie zegt wat, waar, wanneer, hoe vaak en op welke wijze, behoren tot de elementen van studie.

In tegenstelling tot klassieke zoekmachines die enkel bestaande links tussen documenten en pagina’s vinden, kan Recorded History door die inhoudanalyses doorheen de tijd ook de ‘invisible links’ tussen al dat materiaal aantonen. Door dat alles samen te brengen (inclusief bijvoorbeeld ‘sentiment analysis’, m.a.w. wat is de houding van de auteur ten opzichte van het onderwerp) kan het ‘momentum’ van een gebeurtenis worden bepaald. Dat is de ‘ranking’ die Recorded Future geeft aan het belang van dat event op een zeker ogenblik in de tijd.

Een aanval met slagveld-type raketten (zoals Scuds) door Hezbollah tegen Israel werd als een voorbeeld gegeven. De waarschuwing van president Peres van Israel dat Hezbollah over dergelijke wapens beschikt, kan door Recorded History worden onderbouwd met een groeiend aantal referenties, ook inzake de aard van de dreiging, in publieke uitspraken op het web.

Google en CIA
Hoewel de beide organisaties vroeger ook al in dezelfde bedrijven hebben geïnvesteerd, hebben ze nu voor het eerst tegelijk geld gestopt in een opstartbedrijf (bij de oprichting in 2009). Voor Google gebeurde dit via Google Ventures en voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA via hun investeringsbranche In-Q-Tel.

Het belang voor Google schuilt allicht in de mogelijkheid om op nog een andere wijze zijn gigantische voorraad informatie te kunnen analyseren en vervolgens ten gelde te maken. Voor de CIA betreft het een mogelijkheid om gebruik te maken van al de publiek beschikbare informatie in het web. Interessant is het citaat van CIA-baas Michael Hayden uit 2008, zoals vermeld in Wired: “Het doet echt deugd als je een probleem kan oplossen of een moeilijke vraag kan beantwoorden met informatie die iemand zo dom genoeg was om die in de openheid te brengen.”

Overigens betekent dit niet dat de CIA en Google rechstreeks met elkaar samenwerken, hoewel Google natuurlijk wel een bondgenoot is in heel wat acties van de overheid. Zo helpt het bedrijf, evenals Microsoft en anderen, om misdadigers op te sporen door samenwerking met het gerecht, ook in België.

Belangstellenden op zoek naar interessante vakantielektuur kunnen terecht bij een ‘white paper’ over de werking van Recorded History.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content