Google en Microsoft begraven patent-strijdbijl

- © Reuters

Google en Microsoft hebben besloten een punt te zetten achter een reeks patentconflicten die zich al 5 jaar voortsleept.

In totaal zouden 18 patenten betrokken zijn in een schikking die beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring melden. Details over de inhoud van de schikking worden niet gegeven en moeten klaarblijkelijk ook deels nog worden uitgewerkt. Maar de intentie om niet langer via de rechter naar oplossingen te zoeken lijkt wederzijds te zijn bevestigd.

Dwarsbomen

Conflicten over dergelijke technologieën liepen de afgelopen jaren hoog op. Onder meer doordat partijen er een middel in zagen om elkaar in hun productontwikkelingsstrategie te dwarsbomen. Maar de laatste tijd verschuift de tactiek meer naar onderhandelen over licentiëring, iets waar ook de rechter veelal op aanstuurt.

De patenten waarover Google en Microsoft in clinch lagen hadden betrekking op onder meer wifi en andere technologieën die in mobiele apparaten worden toegepast. Sommige van de patenten in kwestie kwamen in Google’s bezit door de overname van Motorola in 2011. Toen Google Motorola 3 jaar later (met kolossaal verlies) doorverkocht aan het Chinese Lenovo, behield het wel de patenten.

Xbox

Een van de omstreden patenten beschrijft een procedure om lange tekstberichten op te knippen in in goedkoper verzendbare kleine brokken, die dan na aankomst weer worden samengevoegd. Een ander patent waarover Microsoft en Google steggelden, betreft een methode om videostreams realtime te comprimeren, wat Microsoft graag zou toepassen in zijn Xbox-spelcomputers, maar waarvoor Google een prohibitief hoge licentie-vergoedingen vroeg.

Bron: Automatiseringgids

Partner Content