Google en Microsoft ruziën over e-mailsynchronisatie en Windows Phone

Microsoft beschuldigt Google ervan dat het onvoldoende ondersteuning biedt voor het Windows Phone platform, waardoor e-mailsynchronisatie en YouTube slecht functioneren.

Microsoft beschuldigt Google ervan dat het onvoldoende ondersteuning biedt voor het Windows Phone platform, waardoor e-mailsynchronisatie en YouTube slecht functioneren.

Sinds eind 2012 werkt de gratis tool Google Calendar Sync niet meer waarmee gebruikers hun kalender in Microsoft Outlook konden synchroniseren met het cloudgebaseerde Google Calender. Dat is trouwens niet alleen voor Windows Phone-gebruikers een probleem. Ook Android- en iOS-apparaten kunnen hun Outlook agenda’s niet meer synchroniseren. Microsoft zegt dat gebruikers voortaan maar het IMAP-protocol moeten gebruiken, of overstappen naar zijn eigen maildienst outlook.com.

Outlook-gebruiker Paul Van Cotthem (ex-Telenet), managing partner van Turnleaf Marketing Consulting, schrijft in een e-mail aan onze redactie dat Microsoft alleen een oplossing biedt voor e-mailsynchronisatie, maar niet voor de kalender. “Ik denk dat Microsoft onderschat dat een groot aantal mensen hierdoor Outlook zullen verlaten en op zoek gaan naar een andere oplossing, bijvoorbeeld Google Docs, of Apple Mail/Calendar, die wel het standaard CalDAV-protocol ondersteunen. Microsoft zou er goed aan doen een CalDAV-implementatie toe te voegen aan Outlook 2013. Hierdoor zullen gebruikers een extra reden hebben om een upgrade naar die nieuwe versie te doen.” Ook Google wil dat Microsoft in Outlook het CalDav-protocol toevoegt. Mogelijk valt deze ruzie tussen beide reuzen te verklaren door de aanval die Microsoft met oulook.com heeft ingezet op Gmail.

Een ander onderwerp waarover beide bedrijven bekvechten, is de slechte integratie van YouTube op Windows Phone. Volgens Microsoft is Google ook hier verantwoordelijk voor. De softwaregigant probeert al twee jaar lang een volledig werkende YouTube-app te draaien op Windows Phone, maar slaagt daar niet in door tegenwerking van Google. Dat schrijft Dave Heiner, vicepresident en advocaat van Microsoft, in een blogpost.

Volgens Heiner geeft Google Microsofts YouTube app geen toegang tot metadata die de volledige functionaliteit van YouTube mogelijk maakt. Het gaat om functies zoals gebruikersoordelen en de mogelijkheid om video’s op categorie te zoeken. Google verweert zich door te stellen dat er te weinig gebruikers van Windows Phone en Windows 8 zijn om een app te bouwen, zo bericht The Verge.

In de blogpost zegt Heiner ook dat Microsoft de kwestie heeft aangeklaagd bij zowel de EU als bij de Amerikaanse federale handelscommissie FTC. Er loopt al een geruime tijd een antitrustonderzoek naar Google bij zowel de EU als de FTC. Zoals we eerder berichten, zet de FTC de zaak stop omdat Google bereid zou zijn de nodige aanpassingen te doen.

Ludo Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content