Google gaat arme landen via satelliet van internet voorzien

Google gaat zijn schouders zetten onder een ambitieus project dat 3 miljard mensen in ontwikkelingslanden aan een internetverbinding moet helpen.

Google gaat zijn schouders zetten onder een ambitieus project dat 3 miljard mensen in ontwikkelingslanden aan een internetverbinding moet helpen.

De zoekgigant gaat daarvoor samen met de Amerikaanse mediamagnaat John Malone en de bank HSBC zestien satellieten lanceren, zo schrijft The Financial Times. Het project werd gelanceerd onder de noemer “O3B Networks”, een verwijzing naar de “other three billion people” die moeilijk tot geen toegang hebben tot breedbandinternet.

De aankoop van de satellieten bij het Franse Thales Alenia Space wordt waarschijnlijk vandaag (dinsdag) aangekondigd. Het gaat om een eerste fase in het project, waaraan een kostenplaatje hangt van 750 miljoen dollar. Alle partners zorgden intussen al voor zo’n 20 miljoen dollar en ook het media-adviesbureau Allen & Company leverde een bijdrage, goed voor een voorlopig totaal van 65 miljoen dollar.

Verwacht wordt dat de satellieten tegen eind 2010 operationeel zijn. Het project richt zich vooral op ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, maar ook Mexico – waar breedband in de landelijke gebieden een probleem blijft – zou bediend kunnen worden.

En het houdt niet op met het Google-nieuws: de zoekmachine heeft besloten om de duur van de bewaartijd van de gegevens van internetgebruikers te halveren. De gegevens zullen voortaan nog negen maanden worden bijgehouden, in plaats van de huidige achttien maanden. Google komt daarmee tegemoet aan de vraag van privacyorganisaties.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content