‘Google gaat concurrentieslag aan met taxidienst Uber’

De autonome auto van Google. © Belga
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Volgens de Amerikaanse zakennieuwssite Bloomberg wil Google een concurrent worden van de taxidienst Uber. Dat is des te opmerkelijker omdat Google een van de grote investeerders is in Uber. Uber zou dan weer zelfrijdende taxi’s/auto’s willen ontwikkelen, om daarmee Google te bekampen.

In 2013 investeerde Google 258 miljoen dollar (227,5 miljoen euro) in Uber en een jaar later een nog groter bedrag, aldus Bloomberg, wat onder meer betekent dat Google ook vertegenwoordigd is in de directieraad van Uber. De vertegenwoordiger van Google, David Drummond, zou Uber op de hoogte gesteld hebben van plannen van Google in de taxibranche. Wat die plannen precies zijn is niet duidelijk, maar Bloomberg veronderstelt dat die plannen te maken hebben met de zelfbesturende auto’s, die Google ontwikkelt. Google-topman Larry Page ziet het als zijn persoonlijke missie om steden efficiënter te laten functioneren, en de zelfrijdende auto is een onderdeel van dat plan.

‘Eerder goed’

Uber overweegt, volgens Bloomberg, om Drummond uit de directieraad te zetten.

Zowel Uber als Google weigeren op het Bloomberg-bericht, dat gebaseerd is op “goed ingelichte bronnen”, te reageren. Google verspreidde wel een tweet: “We denken dat jullie weten dat Uber en Lyft eerder goed werken. We maken er heel de tijd gebruik van.”

Uber heeft intussen bekendgemaakt dat het in samenwerking met de Carnegie Mellon Universiteit technologisch onderzoek zal verrichten, onder meer naar zelfrijdende auto’s (wat het grote project is van Google).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content