Google gaat Frans persbureau AFP betalen voor gebruik van nieuwsberichten

© MvdV

Het Franse AFP zal de komende vijf jaar door Google worden betaald voor het gebruik van de berichten van het persagentschap. Daarmee komt een einde aan een geschil rond de zogenaamde naburige rechten op nieuwsberichten, waarvan Google fragmenten publiceert. Welk gedrag er met deal gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

AFP produceert geschreven tekst, foto’s en video’s in zes talen. Door de overeenkomst mag Google dat nieuws in heel de Europese Unie in Google News plaatsen. AFP en andere media hadden geklaagd dat de internetgigant geld verdient aan hun nieuws, door er advertenties bij te zetten, waardoor zij zelf minder kunnen verdienen. Dat doorplaatsen door Google valt onder het auteursrecht en wordt ‘naburige rechten’ genoemd.

Bijkomende onderhandelingen

Eerder dit jaar tekende Google ook al een overeenkomst met enkele Franse kranten voor het gebruik van hun berichten. Na ingrijpen van een Franse toezichthouder, die meende dat Google meer had moeten doen om tot een eerlijk akkoord te komen, is Google opnieuw met die kranten aan het onderhandelen. In verschillende andere landen zijn de media ook met bedrijven als Google en Facebook in gesprek over betalingen.

Partner Content