Google gaat zonder bestuurder met zelfrijdende auto de weg op

© .

Google gaat voor het eerst zijn kleine robotautootje op de openbare weg gebruiken, zonder dat er een bestuurder klaar zit om in te grijpen.

Google doet de komende week tests in Austin in de staat Texas en niet in Californië of Nevada waar Google al jaren met omgebouwde Toyota Priussen en Lexus SUV’s rondrijdt zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen. De wet in die staten stelt weliswaar het gebruik van de gerobotiseerde auto’s toe, maar vereist wel dat er iemand in de bestuurdersstoel zit die in kan grijpen als daar aanleiding toe is.

In Austin gaat Google nu de eerste ritten maken met een auto zonder stuur, gas- en rempedaal. In juli zijn al proeven gedaan met de vergelijkbare voertuigen, maar daar waren deze bedieningselementen tijdelijk in aangebracht. In Texas is er helemaal geen wet die het gebruik van gerobotiseerde auto’s toestaat, laat staan het gebruik van dergelijke auto’s zonder bestuurder die kan ingrijpen. Volgens The Verge heeft Google met de burgemeester en het hoofd van de politie persoonlijk afspraken gemaakt over de testritten. Aanvankelijk zouden alleen in de zomer testritten met de Lexus SUV’s plaatsvinden. Die proeven zijn nu uitgebreid.

In verschillende publicaties worden overigens met elkaar tegenstrijdige beweringen gedaan over het totaal ontbreken van het verwijderbare stuur en dito pedalen. Het is in ieder geval Google’s intentie daar geen gebruik van te maken, zelfs niet wanneer er herten oversteken. In Austin komt het regelmatig voor dat herten zich in het straatbeeld vertonen. Die situatie is Google’s robotautootje nog niet eerder tegengekomen. Volgens Google is het systeem volledig in staat het wild te ontwijken.

Bron: Automatiseringgids/WK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content