Google geeft privacyblunder Street View toe

Google heeft via de wagens van Google Street View drie jaar lang persoonlijke informatie opgepikt die mensen verstuurden over onbeveiligde draadloze netwerken.

Google heeft via de wagens van Google Street View drie jaar lang persoonlijke informatie opgepikt die mensen verstuurden over onbeveiligde draadloze netwerken.

De zaak kwam aan het licht nadat de Duitse overheid een audit wilde van Street View, een webapplicatie van Google die landkaarten combineert met foto’s van het straatbeeld. Google stelde voordien steevast dat de auto’s van Street View enkel publiek beschikbare informatie (SSID-informatie en MAC-adressen) oppikten over de netwerken die ze kruisten.

Maar uit het Duitse onderzoek blijkt nu dat de wagens ook privacygevoelige data (‘payload data’) onderschepten. Het zou onder meer gaan om fragmenten van e-mails, foto’s en websites die surfers bezochten. Beveiligde netwerken zouden niet betrokken zijn geweest.

Google heeft in een blog verontschuldigingen aangeboden. “Wij werken hard om uw vertrouwen te verdienen en beseffen dat we hier hebben gefaald”, zo gaf hoofdingenieur Alan Eustace toe. Volgens Eustace had Google geenszins de bedoeling om die informatie op te pikken en is het euvel te verklaren door een fout bij het programmeren van de software.

De operaties van Street View worden gestaakt tot het probleem is opgelost. De data worden uitgewist. Google laat een externe partij naar de eigen software kijken.

Het voorval vormt een opdoffer voor het bedrijf. Rondom Street View werden immers al eerder privacybekommernissen geuit, onder meer in Duitsland.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content