Google geeft toe dat het uw e-mails scant en analyseert

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Google leest en analyseert de e-mails van Gmail-gebruikers, om gericht te kunnen adverteren. Dat geeft de zoekgigant zelf toe in zijn nieuwe algemene voorwaarden, merkte persbureau Reuters op.

Google heeft zijn gebruikersvoorwaarden aangepast, schrijft Reuters. Er werd een korte maar opmerkelijke toevoeging gedaan: “Onze geautomatiseerde systemen analyseren uw inhoud (inclusief e-mails) om u relevante productfeatures te kunnen bezorgen, zoals gepersonaliseerde zoekresultaten, gerichte advertenties en spam- en malware-detectie. Deze analyse gebeurt op het moment dat de content verstuurd, ontvangen en op onze server opgeslagen wordt.”

Google geeft hier met andere woorden toe dat het de inkomende en verzonden mails van Gmail-gebruikers scant en analyseert. Maar eigenlijk maakt de zoekgigant hier al sinds 2007 geen geheim meer van, zo blijkt uit deze oude blogpost van Google’s privacy-adviseur Peter Fleischer – op zijn blog schrijft hij naar eigen zeggen echter niet in Google’s naam.

Deze veranderingen “zullen mensen meer duidelijkheid geven” en “zijn gebaseerd op feedback die we de laatste maanden hebben ontvangen”, licht Google-woordvoerder Matt Kallman de toevoeging aan de voorwaarden toe.

Gmail-gebruikers hebben het bedrijf al meermaals beschuldigd van het schenden van de privacy door hun berichten te scannen om geheime profielen te kunnen opstellen en gerichte advertenties te kunnen sturen. Maar Google zegt dat de gebruikers impliciet toegestemd hebben met hun activiteiten, die volgens de internetgigant deel uitmaken van het bezorgproces van e-mails.

Afgelopen maand nog besliste een Amerikaanse rechter geen groepsvordering (een ‘class action lawsuit’, een rechtszaak waarbij een grote groep mensen collectief iemand aanklagen) tegen Google te laten plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content