Google Glass gekocht voor 1500 dollar? De onderdelen kosten er maar 80

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De internetbril Google Glass valt niet alleen op door zijn futuristische design, maar ook door zijn prijskaartje van 1500 dollar. De onderdelen kosten nochtans maar 80 dollar, stelt de website Teardown.com.

Teardown.com is gespecialiseerd in het demonteren van allerlei elektronische apparaten. Google Glass kreeg dezelfde behandeling.

Bleek dat de bril qua digitale ingewanden niet veel voorstelt. Hij heeft een voorbijgestreefde TI OMAP 4430-processor, een klein batterijtje en wifi- en Bluetoothmodules die ook al niet veel bijzonders zijn. Alleen het prisma dat als schermpje dient, zou iets duurder zijn.

Gerold?

De schatting van 80 dollar is ‘bij benadering’, stelt Teardown.com, maar ze roept wel vragen op.

Google gaf gewone stervelingen onlangs even de mogelijkheid om een Glass-bril te kopen (voorheen was dat slechts voor een select kransje, op uitnodiging). Tot in Europa, waar de bril alleen via omwegen te krijgen was, telden mensen daar 1500 dollar (1100 euro) voor neer. Zij die nu allemaal gerold?

Absoluut niet, zegt Google, dat in alle toonaarden ontkent dat het zo goedkoop is om Glass te bouwen. Weinig verrassend ging het bedrijf ook weer niet zo ver dat het de echte prijs uit de doeken deed.

In ieder geval zijn onderdelen niet de enige factor in de prijs van een product. Bij een nieuw idee, zoals Glass ontegensprekelijk is, komt namelijk ook een hoop research, ingenieurswerk en softwareontwikkeling kijken.

Magere troost

Hoeveel brillen Google tot nog toe verkocht heeft, is een goed bewaard geheim. Feit is: Glass is nog niet eens officieel commercieel verkrijgbaar. Pas als je massaal gaat produceren en verkopen, gaat het aandeel van onderzoek en ontwikkeling in de kostprijs dalen en dat van (in dit geval blijkbaar goedkope) hardware dalen.

Wat natuurlijk een magere troost is voor wie zopas 1500 bucks heeft neergeteld voor de bril en nu dit te lezen krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content