Google hoeft vergeetverzoeken enkel in EU-landen uit te voeren

Als Google berichten over mensen moet verwijderen uit de zoekresultaten, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.be, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.

De zaak draait om zogenoemde vergeetverzoeken. Iedereen in de Europese Unie heeft het recht om online vergeten te worden. Mensen mogen Google vragen om bepaalde sites niet te laten zien wanneer iemand zoekt op hun naam.

Tegelijk hebben anderen het recht om informatie te vinden, ook negatieve informatie. Bedrijven als Google moeten, net als rechters, die belangen tegen elkaar afwegen. Wanneer Google zelf beslist om een site niet te laten zien of de opdracht daarvoor krijgt van een rechter of een waakhond, hoeft dat dus alleen binnen de Europese Unie te gebeuren.

Google had in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen, omdat sites over een bepaalde persoon gewoon nog te vinden waren buiten de EU. Google had de sites alleen van zijn Europese zoekmachines verwijderd. Google ging daartegen in beroep bij de hoogste rechter in Frankrijk. Die vroeg advies aan de hoogste rechter in de EU, die Google nu in het gelijk heeft gesteld.

Als 850.000 verzoeken, bijna de helft ingewilligd

De uitspraak was verwacht. De advocaat-generaal van het hof had in januari al gezegd dat vergeetverzoeken alleen binnen de Europese Unie gelden. De rechters nemen de adviezen van de advocaat-generaal meestal over.

Google zei tijdens de zittingen ook dat vergeetverzoeken alleen voor de EU zouden moeten gelden. Als Google wereldwijd moet deleten, zouden uiteindelijk de regels van het minst vrije land overal gaan gelden, aldus het bedrijf.

Google heeft de afgelopen jaren meer dan Europese 850.000 verzoeken gekregen om informatie te verwijderen, samen ruim 3,3 miljoen adressen. Van die adressen werd 45 procent verwijderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content