Google-ingenieurs wil usb-toestellen via het web aan de praat krijgen

Een usb-aansluiting © Pieterjan Van Leemputten

Met een nieuwe API willen twee ontwikkelaars het mogelijk maken dat usb-toestellen rechtstreeks met websites kunnen interageren. Dat moet installeren en updaten een pak eenvoudiger maken.

Het gaat om de zogenaamde WebUSB API van Reilly Grant en Ken Rocket. Hun interface, die nog volop in ontwikkeling is op Github, kan het mogelijk maken voor een toestel om contact op te nemen met een bepaalde webserver die vervolgens firmware, updates of andere zaken kan aanleveren.

Usb-toestellen zijn vandaag zeer populair omdat ze op vrijwel elke pc aan te sluiten zijn en ze meestal werken zonder dat je extra drivers moet installeren. Maar bij minder gangbare producten is dat niet altijd het geval. Daar zou WebUSB API een oplossing kunnen zijn.

Natuurlijk moeten we ons nog vragen stellen bij de veiligheid van het geheel. De bedoeling is dat er maar met een beperkt aantal sites verbinding kan worden gemaakt. Maar het is tegelijk niet ontdenkbaar dat iemand er in slaagt om de server waar zo’n toestel verbinding mee maakt te kapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content