Google introduceert nieuwe versie Android, en het ongelimiteerd opslaan van foto’s

© Reuters

Google komt met een verbeterde versie van zijn Android-software, die gebruikers meer veiligheid en keuzevrijheid moet bieden en onder meer de mogelijkheid geeft om met de mobiele telefoon te betalen. De nieuwe foto-app geeft gebruikers ongelimiteerde capaciteit om foto’s en video’s op te slaan. Dat maakte het technologiebedrijf bekend.

De nieuwe versie van de mobiele besturingssoftware, Android M, zal later dit jaar beschikbaar zijn en wordt uitgerust met Android Pay, zo liet Google weten. Daarmee kunnen klanten in eerste instantie bij zo’n 700.000 winkels in de Verenigde Staten met hun smartphone afrekenen.

Android Pay komt in de plaats van Google Wallet, dat wel blijft bestaan voor aankopen op het web buiten Android.

Daarnaast kan de accu van de telefoon met de nieuwe versie van Android sneller worden geladen.

‘Meer zeggenschap’

Gebruikers krijgen ook meer zeggenschap over de data die apps mogen gebruiken. Een app kan voortaan worden geïnstalleerd zonder het betreffende programma toegang te verlenen tot onderdelen van de smartphone, zoals het adressenbestand, locatie of de fotocamera. Vooralsnog moeten gebruikers juist instemmen met de data waar een app om vraagt. Google hoopt dat ontwikkelaars hierdoor minder toegang tot data gaan vragen en alleen extra toegang vragen aan een gebruiker als dat echt nodig is. Gebruikers kunnen dan weigeren, hoewel een app daar wel minder nuttig van kan worden.

De nieuwe software moet Google helpen zijn sterke positie op de smartphonemarkt te behouden. Volgens onderzoeksbureau Garnerzakte het aandeel van Android op de wereldwijde smartphonemarkt in het eerste kwartaal van 81 naar 79 procent. Die daling kwam vooral doordat Apple terrein won.

Google kondigde ook aan dat Google Photos wordt bijgestuurd. Gebruikers, zowel via Android, iOS als web, kunnen gratis ongelimiteerd foto’s en video’s opslaan, met een maximum van 16 megapixels voor foto’s en 1080p voor video’s.

(ANP/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content