Google introduceert realtime search

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Google geeft zijn gebruikers de mogelijkheid om te volgen waar de wereld over praat door de introductie van realtime search.

Google geeft zijn gebruikers de mogelijkheid om te volgen waar de wereld over praat door de introductie van realtime search.

De internetgigant heeft aangekondigd dat er afspraken gemaakt zijn met onder meer Facebook, Twitter en MySpace, om de publieke statusupdates van de sociale netwerken onmiddellijk mee op te nemen in de zoekresultaten. Het is de eerste keer dat een zoekmachine die gigantische informatiestroom beschikbaar stelt via zijn resultatenpagina.

Geïnteresseerden kunnen met andere woorden (publieke) conversaties volgen van miljoenen mensen, nét op het moment dat ze plaatsvinden. Interessant is alvast dat de realtime toepassing ook voor mobiele telefoons beschikbaar is, of toch in de VS. Op het oude continent moeten we wachten tot begin volgend jaar voor we van de (Nederlandse versie van de) nieuwe diensten gebruik kunnen maken.

Twee maanden geleden was Microsoft Google nog te snel af door aan te kondigen dat Bing feeds van Twitter-berichtjes en Facebook-statusupdates zou tonen. Maar de internetgigant uit Mountain View gaat nu nog een stapje verder omdat hij de realtime-informatie ogenblikkelijk opneemt in de gewone resultatenpagina. Wat meer is: de meest recente sociale netwerkinformatie blijft automatisch over het scherm rollen bij een zoekopdracht. Gebruikers hoeven de pagina zelfs niet meer te refreshen.

Mede dankzij de enorme populariteit van Twitter, is het realtime-internet één van de hot topics in Silicon Valley. Maar Google wil vooral mobiele search in het spotlight plaatsen. Dat bleek gisteren bij de introductie van ‘Google Goggles’, een stukje software dat foto’s op mobieltjes herkent, en informatie over wat er op de prent staat, doorseint naar de gebruiker.

Daarnaast heeft Google een mobiele toepassing voorgesteld die spraakherkenning gebruikt om woorden te identificeren, en binnen de seconde een vertaling geeft in een andere taal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content