‘Google is een platform voor piraterij’

© Reuters

NewsCorp, een van de grootste mediabedrijven ter wereld en uitgever van onder meer The Wall Street Journal, heeft in een brief aan de Europese Commissie gevraagd om Google strenger aan te pakken. Volgens CEO Robert Thomson is Google een ‘platform voor piraterij’.

Thomson schreef de brief, die dateert van 8 september maar nu pas openbaar is gemaakt door Newscorp, naar aanleiding van het onderzoek van de Europese Commissie naar mogelijk machtsmisbruik door Google met zijn zoekmachine.

De CEO van NewsCorp gebruikt harde taal: ‘Hoewel er heel veel goede mensen bij Google werken, hebben we geleerd dat we niet naïef moeten zijn. De sprankelende visie van de oprichters heeft plaatsgemaakt voor een cynisch management, die adverteerders indrukwekkend accurate gegevens over gebruikers en contentconsumptie aanbiedt, maar tegelijk een platform voor piraterij is.’

Commercieel

‘Een bedrijf dat opschept over zijn vermogen om verkeer bij te houden kiest ervoor om het illegale en onsmakelijke materiaal dat opduikt na de simpelste zoekopdracht verschijnt, te negeren,’ aldus nog Thomson.

Hij verwijst naar de zoekopdracht ‘Insidious’, die zou leiden naar websites waar die film illegaal kan worden gedownload.

Volgens Thomson is het duidelijk dat Google gebruikers systematisch wegleidt van relevante sites naar zijn eigen gerelateerde sites, wegens commerciële redenen. Wie naar video’s zoekt, aldus de NewsCorp-topman, krijgt meestal YouTube-resultaten bovenaan de resultatenlijst te zien, ook al is YouTube niet de originele bron ervan.

Toegangspoort

Eric Schmidt, de CEO van Google, zei onlangs in een brief aan de Financial Times nog dat nieuwssites het grootste deel van hun verkeer komt van surfers die direct naar de site gaan en dat Google ‘niet de toegangspoort van het internet is.’

Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia liet al verstaan dat hij niet denkt dat het dispuut met Google wordt opgelost voor het einde van zijn ambtstermijn aan het einde van oktober. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content