Google kan verplicht worden zoekresultaten te verwijderen

Google kan verplicht worden koppelingen naar sites met informatie over personen te verwijderen als die de privacy van de persoon in kwestie schenden. Dat zegt het Europees Hof van Justitie.

Google kan verplicht worden koppelingen naar sites met informatie over personen te verwijderen als die de privacy van de persoon in kwestie schenden. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een antwoord op prejudiciële vragen van het Spaanse gerecht. Het Hof benadrukt wel dat naar een correct evenwicht moet gestreefd worden tussen het recht op informatie en het recht op de bescherming van persoonsgegevens.

In Spanje was een man naar de rechter gestapt om twee webpagina’s van de krant La Vanguardia te laten verwijderen of te wijzigen, en om ook de koppelingen van Google naar La Vanguardia te verwijderen of te maskeren uit de resultatenlijst. Op de bewuste webpagina’s werd de man genoemd in een zaak van terugvordering van socialezekerheidsschulden. Maar het gaat om een zaak van 1998 die al lang is afgehandeld en nog weinig relevantie heeft.

Recht op vergetelheid

Volgens het Hof van Justitie kan een zoekmachine als Google onder bepaalde voorwaarden verplicht worden koppelingen naar websites met persoonsgegevens te verwijderen uit de resultatenlijsten, zelfs wanneer de publicatie van die webpagina’s op zich rechtmatig is. Er bestaat zoiets als het recht op “vergetelheid”. Iemand kan met andere woorden aan Google vragen koppelingen in zoekresultaten te verwijderen als de informatie in strijd is met het recht op privacy.

Het Hof van Justitie vindt wel dat er een “juist evenwicht” moet gezocht worden tussen het recht op de bescherming van privégegevens en de belangen van internetgebruikers. In principe heeft het recht op privacy voorrang, maar er zijn uitzonderingen. Zo spelen de aard van de informatie, het publiek belang en de rol van de betrokkene in het openbare leven allemaal een rol.

Internetgebruikers die informatie van zoekmachines willen laten verwijderen, moeten in eerste instantie contact opnemen met de eigenaar van de zoekmachine zelf. Een nationale rechter heeft echter het recht om in te grijpen en de verwijdering van zoekresultaten af te dwingen, oordeelt het Hof.

Google: “Dit is een teleurstellende uitspraak”

Google reageert teleurgesteld op het arrest van het Europees Hof van Justitie dat bepaalt dat Google kan verplicht worden gevoelige informatie uit zoekresultaten te verwijderen als personen daarom vragen.

“Dit is een teleurstellende uitspraak voor zoekmachines en online uitgevers in het algemeen”, zegt een woordvoerder van de zoekgigant. “We zijn zeer verbaasd dat het zo dramatisch verschilt van de opinie van de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie en de waarschuwingen en consequenties die hij geschetst heeft. We hebben nu enige tijd nodig om te analyseren wat de gevolgen van de uitspraak zijn.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content