Google kiest Nederland voor investering van 600 miljoen in gigantisch datacenter

© Belga

Google gaat over een periode van vier jaar 600 miljoen euro investeren in een datacenter in de Eemshaven, de grootste zeehaven van Noord-Nederland in de provincie Groningen. Dat heeft Francois Sterin, directeur van Google’s afdeling wereldwijde infrastructuur, gezegd.

In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn. Het project levert volgens Sterin meer dan 150 permanente nieuwe banen op.

Meer dan 40 voetbalvelden groot

Het gigantische datacenter moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf, en wordt daarom geplaatst op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is.

‘Nederland is wereldwijd internetknooppunt’

Volgens het ministerie van Economische Zaken koos Google voor Nederland omdat het op een wereldwijd internetknooppunt ligt: “Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland”.

Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp is blij met deze investering, die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. “Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content