Google klaagt patentspelletje van Apple en Microsoft aan

De advertentiegigant dient een klacht in tegen het Rockstar Consortium, een patentenbedrijf van Apple en Microsoft dat volgens Google Android en zijn klanten wil belagen.

De advertentiegigant dient een klacht in tegen het Rockstar Consortium, een patentenbedrijf van Apple en Microsoft dat volgens Google Android en zijn klanten wil belagen.

Rockstar Consortium (dat voor alle duidelijkheid niets te maken heeft met het gamebedrijf Rockstar), wordt er van beschuldigt dat het het zakenmodel van Google en diens relaties met partners en klanten bedreigt.

De klacht komt er nadat Rockstar Consortium in oktober een reeks klachten indiende tegen Google, Samsung Huawei, HTC en anderen omdat ze met Android (of het gebruik ervan) patenten van de groep overtreden. In die groep zitten naast Microsoft en Apple ook BlackBerry, Ericsson en Sony.

Heel de discussie heeft echter zeer weinig met innovatie of technologie te maken, maar eerder met wie welk patent kocht. Zo kon Rockstar in 2011 de zesduizend patenten tellende portfolio van het ter ziele gegane Nortel kopen voor 4,5 miljard dollar. Ook Google bood daarin mee maar verloor waarop het bedrijf Motorola Mobility overnam, dat eveneens over een rijk portfolioaanbod beschikt.

Die patenten, onder meer over draadloze technologie, dataverkeer, stemverkeer enz… worden vervolgens gebruikt om concurrenten die dezelfde technolgie gebruiken aan te klagen. Dat moet er voor zorgen dat de ene een product van de andere van markt kan halen, of een (licentie)vergoeding kan krijgen (al dan niet per verkocht toestel).

Verkoop
Vlak voor de aanklacht meldde Bloomberg maandag dat Rockstar een aantal van zijn Nortel-patenten wil verkopen. Het consortium slaagt er niet in om er munt uit te slaan via licentiedeals. Al gaat het niet om de patenten die worden gebruikt in de rechtszaak tegen Google en zijn partners.

Google Dec Action vs Rockstar by jeff_roberts881

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content