Google koopt Street View-incident af

Google heeft in de VS een schikking getroffen voor het verzamelen van wachtwoorden en persoonlijke gegevens via de wagens van Street View. Het bedrijf betaalt zeven miljoen dollar voor de regeling.

De wagens van Google verzamelden tussen 2008 en 2010 niet alleen beelden van de straten maar, naar eigen zeggen onbewust, ook wachtwoorden en persoonlijke gegevens die het via open wifi-signalen kon oppikken. Dat leidde in verschillende landen tot een privacyschandaal waarvoor Google al meermaals een boete of regeling heeft betaald.

Deze keer gaat het om de VS waar 38 staten (en het District of Columbia) de regeling hebben getroffen in ruil voor een gezamenlijk bedrag van zeven miljoen dollar. Daarnaast gaat Google intern bijscholen.

Zo komt er een werknemersprogramma rond gebruikersprivacy en zal het bedrijf een nationale campagne sponsoren rond het beschermen van informatie op draadloze netwerken.

Druppel op een hete plaat

Het bedrag loopt stevig op. Al verdient het wel wat nuancering. Zo merkt de voorzitter van het American Consumer Institute op dat met een omzet van honderd miljoen dollar per dag, dit te laag is om een bedrijf als Google te straffen.

In april vorig jaar kreeg het bedrijf al een boete van 25.000 dollar van de Amerikaanse FCC, dit voor de trage medewerking. Maar de eigenlijke vervolging volgde pas later. Die wordt nu afgekocht door Google met een regeling.

Ter vergelijking, het informatie- en advertentiebedrijf betaalt omgerekend zo’n 184.000 dollar per staat ofwel 141.000 euro. In België trof het een schikking van 150.000 euro. In Nederland kwam het tot een veroordeling van een miljoen euro, in Frankrijk kwam er een boete van honderdduizend Euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content