Google kreeg al meer dan 200.000 ‘vergeetverzoeken’, waarvan ruim 6.000 uit België

© Reuters

Google heeft tot nu toe 204.353 aanvragen gekregen van Europese gebruikers die wensen dat bepaalde links met verwijzingen naar persoonlijke informatie verwijderd worden. 6.245 van die verzoeken kwamen uit België.

Dat staat in een rapport van de internetgigant, met cijfers die geactualiseerd zijn tot op 22 januari 2015.

Nadat het Europees Hof van Justitie in mei vorig jaar besliste dat Google verplicht kan worden om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen, begon de zoekgigant eind juni 2014 met de toepassing van dit Europese ‘recht op vergetelheid’.

Nota bij zoekresultaten in Europa

Sindsdien kan een gebruiker desgewenst een online formulier invullen en daarin zijn aanvraag onderbouwen. Google behandelt iedere aanvraag individueel en maakt daarbij een afweging tussen het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op informatie.

Als een eigennaam als zoekterm wordt ingegeven, staat de volgende nota voortaan bij de zoekresultaten in Europa: ‘Sommige resultaten zijn mogelijk verwijderd op grond van de Europese wet inzake gegevensbescherming’. Deze mededeling verschijnt ook wanneer er geen resultaten verwijderd zijn.

Google: ‘Positief gevolg gegeven aan 40% van de aanvragen’

De internetgigant kreeg in Europa dus al 204.353 aanvragen binnen, waarvan 6.245 uit België. Google verwijderde in totaal 740.726 links. Volgens het bedrijf werd een positief gevolg gegeven aan 40 procent van de aanvragen. (Belga/MI)

Partner Content