Google krijgt 10.000 ‘vergeetverzoeken’ per dag

© AP
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Dagelijks wordt Google door 10.000 Europeanen verzocht om bepaalde zoekresultaten die betrekking hebben op hen te verwijderen.

Een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie zegt dat Europese burgers het recht hebben om “vergeten” te worden door zoekmachines.

Ze kunnen Google en co met andere woorden verzoeken bepaalde zoekresultaten waarin zij voorkomen te verwijderen, weliswaar op voorwaarde dat deze “ontoereikend, irrelevant of buitensporig” zijn.

Zo’n aanvraag indienen bij Google kan door het online ‘vergeetformulier’ van de zoekgigant in te vullen – meer info en tips over deze procedure vindt u op de website van de Privacycommissie.

Het (voorlopige) formulier staat sinds eind vorige week (30/5) online, en werd op de eerste dag meteen door 12.000 mensen geraadpleegd.

Er blijven blijkbaar nog steeds aan een hoog tempo verzoeken binnenstromen; volgens The Wall Street Journal ontvangt Google er iedere dag 10.000. Dat zijn er 7 per minuut. Begin deze week stond het totaal op 41.000 verzoeken. Intussen zal dit wel alweer toegenomen zijn.

Elke aanvraag wordt afzonderlijk bekeken. Het is onduidelijk hoeveel krachten hiervoor ingezet worden en dus ook hoeveel verzoeken er goedgekeurd dan wel afgewezen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content