Google laat een patentclaim tegen Microsoft vallen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Google eindigt een geschil met Microsoft, dat deze laatste tot 4 miljard dollar per jaar had kunnen kosten.

Google heeft de US International Trade Commission (US ITC) gevraagd om een patentclaim tegen Microsoft te laten vallen. Het betreft een patent inzake videocompressie dat Google in handen kreeg na de overname van de Motorola Mobility Unit – goed voor een 17.000 patenten. Op basis van het betrokken patent had de Motorola eenheid al rechtszaken tegen Microsoft ingespannen, om de verkoop van producten als de Xbox te blokkeren. Zo had een Duitse rechter bepaald dat de verkoop van de Xbox en een aantal software producten van Microsoft niet meer op de Duitse markt mochten worden verkocht, maar dat vonnis werd op zijn beurt door een Amerikaanse rechter geblokkeerd.

Google claimde een vergoeding voor het gebruik van het patent die Microsoft tot 4 miljard dollar per jaar zou kunnen kosten. Van zijn kant counterde Microsoft dat het patent noodzakelijk is in het kader van standaarden, en dat een vergoeding van 1 miljoen per jaar voldoende zou moeten zijn. Nu de US ITC de zaak niet meer in handen heeft, moet een gewone rechtbank alsnog een uitspraak doen over het precieze bedrag.

Volgens analysten wegen de patentenoorlogen en -rechtszaken stevig op de productontwikkeling in bedrijven, met vertragingen wegens angst voor pantentinbreuken. Bovendien worden er ook teveel middelen aan besteed. Met het oog op wat meer vrede in de patentoorlogen, hebben een aantal bedrijven, waaronder Apple, Samsung, Nokia en anderen eind vorig jaar samengezeten onder de hoede van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU). Het onderwerp was precies welke faire vergoedingen kunnen worden gevraagd voor noodzakelijke patenten in het kader van standaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content