Google laat zoekmachines tegen elkaar bieden om in Android te komen

.

Google laat je begin volgend jaar kiezen uit drie extra zoekmachines op Android. Welke drie dat worden, hangt af van hoeveel de concurrentie er voor wil betalen.

Google werd in juli 2018 door de Europese Commissie veroordeeld tot een boete van 4,3 miljard euro omdat het haar machtspositie misbruikt door de Google-zoekmachine vast te binden aan het Android besturingssysteem en de Chrome browser daarin.

Dat wil zeggen dat Android op termijn gebruikers de keuze moet geven om een standaardzoekmachine te selecteren. In totaal kunnen gebruikers uit vier zoekmachines kiezen: Google, en drie externe aanbieders.

Om te bepalen wie dat wordt, organiseert Google nu een veiling. Tegen 13 september kunnen concurrerende bedrijven een bod uitbrengen per land om aan te geven hoeveel ze willen betalen elke keer een gebruiker hun zoekmachine op Android gebruikt. Ook hanteert Google een minimumbod dat moet gehaald worden.

Als er minder dan drie spelers het minimumbod halen, zal Google zelf extra spelers selecteren uit de kandidaten. Welke kandidaten meedingen of hoeveel ze bieden wordt niet bekendgemaakt.

Google gaat dus in zekere zin geld verdienen door de boete die het van de EU opgelegd kreeg. Het bedrijf stelde bij de veroordeling al dat het koppelen van de Google-zoekmachine aan Android een manier is om inkomsten te genereren uit Android, dat gratis ter beschikking wordt gesteld aan smartphonebouwers.

Tegen 31 oktober zal Google beslissen welke zoekmachines in welke Europese landen worden weergegeven in de loop van 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content