Google lanceert eigen ‘Wikipedia’

Google bindt de strijd aan met Wikipedia. Knol heet de nieuwe ‘expertsite’.

Google bindt de strijd aan met Wikipedia. Knol heet de nieuwe ‘expertsite’.

Het was al enkele maanden bekend dat Google aan een eigen variant op de populaire gratis encyclopedie Wikipedia aan het werken was, maar het heeft tot nu geduurd vooraleer iedereen toegang kreeg tot de nieuwe webservice.

[‘Knol’] – een verwijzing naar knowledge – heet de nieuwe expertsite: alle artikelen worden geschreven door experten die ook bij naam genoemd worden. Dat is meteen een van de grote verschillen met de aanpak van Wikipedia waar auteurs eerder weggecijferd worden. Google hoopt dat binnen dit opzet de gebruikers van de kennissite de gevonden informatie veel beter naar waarde zullen kunnen schatten. Dat de informatie binnen Wikipedia niet altijd even accuraat is, blijft een veel gehoorde kritiek.

Eigenlijk heeft Google een grotere sociale dimensie aan het beproefde Wikipedia-concept toegevoegd. Zo kunnen lezers ook een score toekennen aan de gevonden informatie, en kunnen ze een geschreven oordeel vellen over een bepaald artikel. Een ‘Knol’-schrijver kan daarbij zelf aangeven of zijn artikel al dan niet open staat voor wijzigingen die andere gebruikers aandragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content