Google lanceert YouTube.be

Internetreus Google lanceert de Belgische versie van het videoplatform YouTube.

Internetreus Google lanceert de Belgische versie van het videoplatform YouTube.

Surfers kunnen vanaf nu op YouTube.be terecht voor inhoud uit eigen land. Op de homepagina van de lokale versie krijgen de bezoekers de meest populaire video’s in België te zien, samen met de filmpjes die het snelst in eigen land aan populariteit winnen. Ook wil Google het met de lokale site eenvoudiger maken voor Belgische gebruikers om meer lokaal publiek naar hun creaties te lokken.

Patrick Walker, senior director van YouTube in Europa, meldt dat YouTube.be ook samenwerking met lokale commerciële partners mogelijk moet maken. Het platform biedt immers een grote draagvlak, laat toe om de auteursrechten te beheren, het publiek van de video’s te analyseren en geld te verdienen. Zo maakt de openbare omroep RTBF al een deel van zijn inhoud op de Belgische versie beschikbaar.

Ook sloot de videosite een licentieovereenkomst met auteursrechtenorganisatie Sabam, waardoor Sabam-leden betaald worden wanneer hun muziek via YouTube beluisterd wordt. Een deel van de advertentie-inkomsten wordt via Sabam uitgekeerd aan de Belgische auteurs.

De lancering van de Belgische site – in het Nederlands en het Frans – is het begin van de aanwezigheid in ons land. Walker kondigt aan om ook hitlijsten van de populairste muziekvideo’s in Europa te introduceren. Dat bestaat al in de Verenigde Staten en heeft als voordeel dat ook artiesten zonder platendeal in de lijst terechtkomen. Ook zal de site zich in de toekomst visueel onderscheiden van andere lokale versies.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content