Google legt Hongkong-troef op tafel

De Amerikaanse internetgigant Google gaat zijn online zoekmachine vanuit Hongkong aanbieden. Zo kan het bedrijf “volledig legaal” de Chinese censuur van zoekresultaten omzeilen.

De Amerikaanse internetgigant Google gaat zijn online zoekmachine vanuit Hongkong aanbieden. Zo kan het bedrijf “volledig legaal” de Chinese censuur van zoekresultaten omzeilen.

Google liet twee maanden geleden al weten een vertrek uit China te overwegen. De internetgigant stelde toen dat Chinese mensenrechtenactivisten het slachtoffer waren geworden van aanvallen van hackers op hun Gmail-adressen. Het vermoeden bestond dat de aanvallen vanuit China waren georganiseerd. Het was voor Google de aanleiding om de Chinese censuur op de eigen zoekresultaten in vraag te stellen.

Google en China voerden gesprekken over hoe het verder moest, maar daaruit bleek vooral dat het water tussen beide partijen te diep was. De afgelopen weken werd steeds meer duidelijk dat Google actie zou ondernemen. Verscheidene media spraken van een vertrek van Google uit China. Maar de onderneming toverde gisteren met de verplaatsing van de zoekmachine toch een konijn uit de hoed.

Google verklaarde dat het aanbieden van zoekresultaten aan Chinese internetgebruikers vanuit Hongkong “volledig legaal” is. Volgens Google kon er met de Chinese autoriteiten niet worden onderhandeld over de censuur die het bedrijf moest toepassen op de zoekresultaten. De onderneming is met onmiddellijke ingang gestopt met de zelfcensuur.

Google vertrekt trouwens niet volledig uit China. Een verkoopteam blijft actief om advertenties te werven voor Chinese gebruikers in andere landen. Ook houdt het bedrijf in China zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

De internetreus zegt zich ervan bewust te zijn dat de Chinese overheid op elk moment de toegang tot zijn sites kan blokkeren. De onderneming zal voortaan elke vorm van censuur die de Chinese autoriteiten toepassen op de site naar buiten brengen.

In Peking wordt boos gereageerd. De Chinese regering stelt dat Google “een geschreven belofte heeft verbroken die het heeft gedaan bij zijn intrede op de Chinese markt”. Google heeft “absoluut ongelijk”, luidt het voorts. De Chinezen zijn volgens de regering niet te spreken over de “ongegronde beschuldigingen en de houding” van Google.

Het Witte Huis verklaarde op zijn beurt “ontgoocheld” te zijn over het mislukken van de onderhandelingen tussen Google en de Chinese autoriteiten. Mensenrechtenorganisaties onthaalden de beslissing van Google dan weer positief en roepen andere internetbedrijven op het voorbeeld van de zoekgigant te volgen. “Deze boodschap moet als signaal dienen voor andere bedrijven, een signaal dat duidelijk maakt dat er nog andere oplossingen zijn dan simpelweg de keuze tussen in China blijven en censureren of opgeven en vertrekken”, aldus de directrice van de Amerikaanse organisatie Human Rights in China aan het Franse persagentschap AFP.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content