Google maakt Gmail waterdicht voor NSA-spionage

© D.R.
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Gmail, de e-mailservice van Google, wordt voortaan 100 procent versleuteld. Daarmee wil Google voorkomen dat inlichtingendiensten het mailverkeer nog doorsnuffelen.

Dat kondigde Google aan op zijn blog. De zoekgigant verzekert daar dat er “achter de schermen een ton veiligheidssystemen draaien die uw berichten beschermen.”

Vanaf nu gebruikt Gmail altijd een met encryptie beveiligde https-verbinding, laat Google weten. Dat moet ervoor zorgen dat e-mails die tussen de computers van de gebruiker en de Google-servers heen en weer schieten niet leesbaar zijn voor buitenstaanders, zelfs als je een publieke wifi-verbinding gebruikt.

Sterker nog: ook de datatransmissie tussen Google-servers en -datacenters wordt versleuteld. Dat is van belang, omdat we uit de lekken van klokkenluider Edward Snowden weten dat de NSA intern gebruikersgegevens afgetapt heeft bij Google. Het bedrijf heeft altijd volgehouden dat het daar niets van wist en er zeker niet aan meegewerkt heeft.

De vraag is maar hoe veilig die encryptie blijkt. Niet vergeten: de NSA geroeide uit de codebrekers ten tijde van WOII en is nog steeds gespecialiseerd in cryptologie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content