Google maakt protocol achter Nest openbaar

© Nest

Google heeft het Thread netwerkprotocol open source gemaakt. Daarmee hoopt het bedrijf meer zijn stempel te kunnen drukken op het IoT-landschap.

Thread is het netwerkprotocol dat in de slimme thermostaat Nest wordt gebruikt. Nu de code op GitHub staat onder een BSD-licentie, kunnen ook andere fabrikanten het protocol gebruiken om toestellen te verbinden met een lokaal mesh-netwerk.

Fabrikanten die Thread willen gebruiken in hun producten, moeten nog wel lid worden van Thread Group en de producten moeten ook gecertificeerd worden door diezelfde groep.

De zet van Google komt een week voor Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf. Dat doet vermoeden dat er volgende week nog meer aankondigingen rond IoT komen.

Maar The Register wijst op andere motieven: Zo is Google volgens de Britse site laat met het openbaar maken van Thread want concurrenten in datzelfde segment, zoals de Allseen Alliance en de Open Connectivity Foundation (OCF) hebben hun protocollen eerder al open source gemaakt. Dat doet vermoeden dat het Google niet louter om liefdadigheid te doen is, maar wel om een tactiek om zijn eigen protocollen en standaarden te promoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content