Google maakt tablet ‘ebolabestendig’

© BBC

Google heeft in samenwerking met technici van over de hele wereld een behuizing voor tablets gemaakt die ondergedompeld kan worden in chloor en zich daardoor perfect leent tot gebruik in bijvoorbeeld een kamp voor ebolapatiënten. Dat meldt de BBC.

Het was Artsen Zonder Grenzen dat de wens had geuit voor een ‘ebolabestendige’ tablet, die het mogelijk maakt voor hulpverleners om gegevens van patiënten te kunnen registreren.

Op het hoogtepunt van de ebola-uitbraak riepen dokters namelijk vaak boodschappen van op een bepaalde afstand naar elkaar, om besmetting via rechtstreeks contact te voorkomen. Een ‘recipe for error’, aldus Artsen Zonder Grenzen.

Daarom maakte Google, samen met een aantal technische vrijwilligers van over de hele wereld, een tabletbehuizing die ‘ebola proof’ is.

Daarmee kunnen hulpverleners de progressie die patiënten doormaken, bijhouden. Alle gegevens worden draadloos doorgestuurd naar een kleine netwerkserver die zich buiten de gevarenzone bevindt.

De tablet kan ook weerstaan aan onderdompeling in een chlooroplossing van 0,5 procent, die ebola kan uitroeien – als een mens daarmee in aanraking zou komen, zou hij chemische brandwonden oplopen.

De tablet, die draadloos op te laden is, is inmiddels met succes getest in een ebolabrandhaard in Sierra Leone. Artsen Zonder Grenzen hoopt dat deze technologie, die open source is, ook in andere gebieden, waar bijvoorbeeld cholera woedt, ingezet zal worden.

(Automatiseringgids / MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content